365buildings

365 budapesti lakóépület. urban exploration lite, avagy urbex lady edition.

32./ XIII. pozsonyi út 38-42.

Ez igazán édes; márminthogy most az Alföldi Czukorgyárak Részvénytársaság bérházbirodalmáról (más nevén Dunapark-házak) kerül szó, a Domány-Hofstätter páros igazi városképi jelentőségű munkájáról.

Egyrészt itt található a sokak által ismert és kedvelt, a gasztroreneszánsz forradalmárai és a ‘30-as évek Szent István parkját előszeretettel hivatkozó, anakronisztikus ideálokat kergető középosztálybeliek által egyaránt nagyratartott Dunapark kávéház (melynek még Ráday Mihály is örül).
Másrészt amikor megpillantottam egy fotón a kék gumiborítású csigalépcsőt, menten sírvafakadtam — ezt a lépcsőházat látni és meghalni, gondoltam könnyek között, mert ilyen gyönyörűt ritkán láthatni. Legyőzettem Újlipótváros által, s valamivel később arra gondoltam: tökmindegy, melyik házat szemrevételezem, 1.) itt bárhol, bármelyik kapualjban kincsre bukkanhatok, 2.) ilyen vagány, elegáns modernet seholsem találok már (egyik sem igaz teljesen!)

Domány Ferenc és Hofstätter Béla az 1930-as évek két géniusza, akik között páratlanul (hah!) jó szinergiák működtek.
Hofstätter egyik korai munkája a historizáló stílusú lakóház az Ilka utca 43. alatt — ám Berlinben befejezett tanulmányai és első munkatapasztalatai hatására szerencsésen végképp lerázta magáról a múltbarévedést. Domány nevéhez fűződnek pl. a Broadway és Lloyd mozik belső terének tervei. Volt értelme hát az 1990-as évek végén a mozisokkal a Broadway előtti vigasztalan sarkon tüntetgetni, kiváló ízléssel választották meg a demonstráció helyszínét.

A Margit körút 15-17. alatt álló Weiss Manfréd-házat szokta a szakma, s a lelkes közvélemény emlegetni, de e VI. zsidónegyedben, a Duna partján méltó párja ez a hárombejáratú kiskirályság. A három lépcsőház közül csak a 40. számúba sikerült bejutnom, s ez azért fontos, mert egyáltalán nem egyforma megoldásokat alkalmaztak a tervezők, hanem egyénítették az amúgy összefüggő tömböt alkotó házakat.
És most csak remélem, a képek magukért beszélnek.

Post scriptum:

Drága Béla bácsi,

minden kívánsága így teljesüljön. Dícsérő szavait hálásan köszönöm.

Maradok tisztelettel,

a szerző

  1. klmn007 reblogged this from mintapeter
  2. mintapeter reblogged this from 365buildings and added:
    majdnem több találat van a guglin a hofstatterbéla tumblrre mint erre nagyon kár hogy az oldal nem frissült egy éve :(
  3. hofstatterbela reblogged this from 365buildings and added:
    íme magyarország legjobb tematikus blogja, 2011. 's ha a szerző nem lenne foglalt, most biztosan lóhátra pattannék és...
  4. 365buildings posted this